Još skuplje gorivo

Bez autora
May 09 2010

Za početak naredne sedmice najavljeno je novo poskupljenje goriva, u proseku za oko tri i po dinara za litar. Vladinu uredbu o tridesetodnevnom, umesto petnaestodnevnom usklađivanju sa svetskim cenama sirove nafte i kursom dolara i njenim efektima stručnjaci različito tumače. Država je izašla u susret zahtevima naftaša, a na neki način to i građanima ide u prilog jer nemaju svake druge nedelje novu cenu goriva. Međutim, kada se sve sabere i oduzme ovo je samo jedan dobar gest Vade Srbije prema svima, i prema privrednicima i prema građanima, a zapravo sve se svodi na istu priču, gorivo će poskupeti. Radna grupa vlade, u kojoj su tri ministarstva - energetike, trgovine i finasija, razmatra i druge mere kako bi ublažili posledice skupe nafte. Naftaši insistiraju na smanjenju akciza. Smanjenje akciza imalo bi pozitivne efekte. Priliv u budžetu od akciza na gorivo je osam odsto i na njihovo smanjenje još se ne može računati...

Još skuplje gorivoZa narednu sedmicu najavljeno novo poskupljenje goriva u proseku za oko tri i po dinara za litar.

Radna grupa vlade razmatra nove mere kako bi ublažili posledice skupe nafte. Naftaši insistiraju na smanjenju akciza.

Za početak naredne sedmice najavljeno je novo poskupljenje goriva, u proseku za oko tri i po dinara za litar.

Vladinu uredbu o tridesetodnevnom, umesto petnaestodnevnom usklađivanju sa svetskim cenama sirove nafte i kursom dolara i njenim efektima stručnjaci različito tumače.

Jelica Putniković iz "Balkan magazina" kaže da je država izašla u susret zahtevima naftaša, a na neki način to i građanima ide u prilog jer nemaju svake druge nedelje novu cenu goriva.

"Međutim, kada se sve sabere i oduzme ovo je samo jedan dobar gest Vade Srbije prema svima, i prema privrednicima i prema građanima, a zapravo sve se svodi na istu priču, gorivo će poskupeti", objasnila je Putnikovićeva.

Radna grupa vlade, u kojoj su tri ministarstva - energetike, trgovine i finasija, razmatra i druge mere kako bi ublažili posledice skupe nafte. Naftaši insistiraju na smanjenju akciza.

Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Komori Srbije navodi da bi smanjenje akciza imalo pozitivne efekte.

"Mi u prvom tromesečju imamo jako veliki pad potrošnje derivata. Mislim da je u tom segmentu i država zakinuta, da smanjenje prodaje automatski povlači i smanjenje priliva prihoda u budžet. Taj deo mora nekako da se izbalansira, a jedna od mogućnosti jeste upravo smanjenje akciza", istakao je Savić.

Priliv u budžetu od akciza na gorivo je osam odsto i na njihovo smanjenje još se ne može računati.

To je potvrdila i ministarka finansija. I dok se naftaši, posebno domaći, žale na pad prometa, kako RTS saznaje u Ministarstvu finasija, u prva tri meseca, po tom osnovu u budžet se slilo oko pet odsto više novca nego u istom periodu prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik